Movie Monday -haasteblogissa heittäydyttiin astetta vakavammaksi ja haluttiin tietää elokuva, joka olisi kenties muuttanut omaa tapaa ajatella ja katsoa maailmaa.

Mieleeni tuli ensimmäisenä teininä näkemäni pätkät eläinten tehotuotantoon liittyen; lehmät kompuroivat ja siat hakataan hengiltä. En kuitenkaan muista kokonaisen elokuvan nimeä vaan lähinnä pätkiä sieltä ja pätkiä täältä. Nämä pätkät laatoittivat kuitenkin tietäni kasvissyönnin karulle polulle.

Ainoa kokopitkä elokuva joka mieleeni hieman aiheen tiimoilta tuli onkin The Cove. Lainasin elokuvan vielä kirjastosta luullen, että se on joku söpö delfiinielokuva. Järkytyin aika pahasti.

The Cove on dokumentti Japanissa tapahtuvasta delfiinien vangitsemisesta, kasvattamisesta, myymisestä sekä teurastamisesta. Psihoyosin aktivistiryhmä onnistuu (monien vaikeuksien kautta) istuttamaan kamerat tarkoin vartijoituun paikkaan nimeltä "The Cove" missä delfiinit teurastetaan. Elokuvaa ei voi katsoa voimatta pahoin. Pahinta elokuvassa on se, että se kaikki on totta, eikä se punainen aine ole ketsuppia. Defiinit ovat upeita ja älykkäitä isoja nisäkkäitä. Elokuva muutti käsitykseni delfinaarioista ja tietyllä tapaa japanilaisesta kulttuurista. Ymmärrän, että moni japanilainen ei itsekään tiedä tästä tai hyväksy. Japanin hallitus kuitenkin puolustaa delfiinien ja valaiden pyyntiä muun muassa kulttuurillaan.

Elokuva on myös omalla tapaa hauska ja viihdyttävä, eikä se vetoa tunteisiin viulun vingutuksen tasolla vaan paremminkin vain näyttää mitä tässä maapallon kolkassa tapahtuu. Elokuvassa kyseenalaistetaan myös delfiininlihan terveellisyys eikä siinä siis keskitytä vain tappamisen oikeutukseen. En myöskään pystynyt enää syömään tonnikalaa elokuvan jälkeen.