Samana vuonna kun synnyin valmistui myös tarina koiran ja ketun ystävyydestä - Topi ja Tessu (The Fox and the Hound). Jostain syystä olin onnistunut välttämään tämän elokuvan vaikka miltei kaikki muut Disney-animaatiot olenkin kuluttanut. Mtv3:sen näyttäessä elokuvan tietystikin suomidubbauksilla, oli se siitä huolimatta pakko katsoa.

Elokuva alkaa brutaalisti kettumetsästyksellä, jossa pieni ketun pentu Topi menettää äitinsä. Yksinäinen kiltti nainen ottaa kuitenkin Topin lemmikikseen. Samaan aikaan naapurissa asuva metsästäjä on hankkinut uuden metsästyskoiran pennun, Tessun,  koulutettavakseen.  Ei aikaakaan kun koira sekä kettu tapaavat ja ystävystyvät. Aikaa kuluu ja metsästäjä vie Tessun muualle oppimaan vainukoiran taitoja. Tessun poissaolon aikana ehtivät molemmat kasvaa. Topi ei malta odottaa, että saa ystävänsä takaisin, mutta kuten pöllömuori on varoittanut ei Tessu palaa enää samanlaisena, koska hän on oppinut tekemään kuten ihminen häntä käskee. Ketun ja metsästäjän kohdatessa on entisten kaverusten ystävyys koetuksella.

Kettu ja koira tapaavat ensimmäisen kerran.

They don't make movies like this anymore! Ketun ammuskelua, äidin menetystä ja ei niin onnellista meininkiä. En voisi kuvitellakaan, että Disney vääntäisi mitään näinkin melankolista enää nykypäivänä. Hassua oli, että edes suomeksi puhuminen ei haitannut. Jotenkin vanhat suomalaiset ääninäyttelijät ovat parempia kuin mitä nykyään olen kuullut, tuli mieleen suomalaiset elokuvat à la Suomisen Olli- Jotenkin aidompia. Tai ehkä "vanhat" äänet sopivat vain paremmin vanhaan elokuvaan. Kyllä tämä silti pitää jossain vaiheessa alkuperäiskielelläkin katsoa.

Elokuva oli tunnelmallisesti täysin mukaansatempaava, niin suruineen kuin iloineenkin. Minut se sai kyyneliin, mutta siihen ei kyllä paljon vaadita. Tässä elokuvassa olikin hienoa, että siinä ei yritetty kosiskella suurta yleisöä mitenkää ällöonnellisella lopulla tai juonella ylipäätään. Tavallaan aika "realistista" kuvausta lasten animaatioksi. Pennut olivat kyllä söpöjä, mutta lapsuusaikakin kesti suhteellisen vähän aikaa verrattuna elokuvan kokonaispituuteen.  Topi ja Tessu taitaa nousta yhdeksi lempi Disneyistäni,  tosin tätä ei tee mieli katsoa montaa kertaa kuten jotain Hiidenpataa, koska on loppujen lopuksi niin surullinen.

****

Ohjaajat:Ted Berman ja Richard Rich

Pääosa ääninäyttelijät: Mickey Rooney, Kurt Russell ja Pearl Bailey/Suomi: Katri Uski, Matti Olavi Ranin ja Jukka-Pekka Palo

Kesto: 83min

Valmistusmaa: USA